Sık Sorulan Sorular

CERTILOOP ve verdiğimiz hizmetler hakkında sıkça sorulan soruları aşağıda bulabilirsiniz.
Aşağıda paylaşılanlar dışında sorularınız olursa, lütfen mail adresimizi üzerinden bizimle irtibata geçin; info@certiloop.com
CERTILOOP kimdir?

CERTILOOP Sertifikasyon ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. olarak İstanbul’da kurulmuş olan firmamız; belgelendirme, doğrulama, sürdürülebilirlik ve danışmanlık başlıklarında hizmet vermektedir.

Plastik mamul ve geri dönüşüm sektöründeki tüm değer zincirini; hammadde üreticileri, mamul üreticileri, kompound, masterbatch ve katkı maddeleri üreticileri, geri dönüşüm tesisleri, marka sahipleri ve atık yönetim uzmanlarını bir araya getirerek bütüncül bir yaklaşımla, ürünlerin geri dönüşüme uygunluğu ve ürünlerin içerisindeki geri dönüştürülmüş içerik oranı ile ilgili beyanları adil ve güvenilir bir biçimde belgeler.

CERTILOOP; Türkiye’de ürünlerin, süreçlerin ve hizmetlerin ISO EN 17065, ISO EN 22095 ve ISO EN 15343 standartlarına göre sertifikalandırılması ihtiyacını karşılayan bağımsız bir Uygunluk Denetimi Kuruluşudur.

CERTILOOP kurucularının plastik ve geri dönüşüm sektörlerindeki uzun yıllardır sahip oldukları tecrübeyle, sektör firmalarına sürdürülebilirlik, atık yönetimi, ulusal ve uluslararası çevresel yükümlülükler ve mevzuatsal alanlarda danışmanlık da sağlar.

Geri Dönüşüme Uygunluk Değerlendirmesi

Ambalajım için geri dönüşüme uygunluk değerlendirmesini nasıl yapabilirim? Değerlendirme türlerinin genel özellikleri nelerdir?

Ambalajınız için uygun değerlendirme yöntemi hakkında fikir sahibi olmak için aşağıdaki sunumu inceleyebilirsiniz.

CERTILOOP Geri Dönüşüme Uygunluk Değerlendirme Sunumu

Değerlendirilmek üzere gönderilen ambalaja ait bilgilerin gizliliğini sağlıyor musunuz?

Değerlendirme sürecine dahil olan tüm taraflarca, ambalajla ilgili tüm bilgilerin gizliğini garanti eden bir Gizlilik Sözleşmesi imzalanır. Sözleşme şablonu CERTILOOP tarafından hazırlanmıştır.

Geri Dönüşüme Uygunluk Sertifikalarından birini nasıl alabilirim?

Ambalajınızın geri dönüşüme uygunluğunu kontrol ettirmek amacıyla CERTILOOP ile iletişime geçmeniz sonrasında, CERTILOOP ilk olarak ambalajın tasarım özelliklerini sertifikasyon için uygunluğunu kontrol eder ve eğer ambalaj değerlendirme için uygunsa firmanız için bir denetçi atar. Denetçi tarafından yapılan değerlendirmenin tamamlanmasının ardından, ayrıntılı bir sertifika raporu ve nihai bir sertifika düzenlenir.

Geri dönüşüme uygunluk sertifikası için kaç numune vermem gerekir?

Değerlendirme için denetçiye en az 10 adet numune gönderilmelidir. Gerekirse ek numunelerin talep edilebileceğini lütfen unutmayın. Denetçi bu adımda size rehberlik edecektir.

Denetim sırasında ne tür ek testler ve masraflar yapılabilir?

Denetçi tarafından ek testler istenebilir. Ambalajınız aşağıda belirtilen özelliklerden en az birine sahipse bir ayrıştırma testi talep edilir:

  1. Ana ürün gövdesinden farklı bir malzemeden yapılmış büyük etiketler (yüzeyin > %50'sini kaplayan),
  2. Ürünün tamamını kaplayan etiket,
  3. Çok katmanlı yapılar (PE/PP EVOH hariç),
  4. Metalizasyon (iç/orta tabaka hariç),
  5. NIR ile algılanamayan renkler (dahili katmanlar olarak uygulanırsa),
  6. Ön ve arka yüzlerde kullanılan farklı plastik türleri,
  7. Üründe kullanılan farklı plastik türleri (sert ve esnek) (ör. poşetler),
  8. Çok sert ve sıkıştırılması zor yuvarlak şekiller.

Yapıştırıcı ve etiketin ambalajdan kolayca çıkarıldığını doğrulamak ve/veya baskı mürekkeplerinin akmadığını doğrulamak için bir yıkama testi talep edilebilir.

Belgelendirmeyi gerçekleştirmek için herhangi bir ek test gerekiyorsa, denetçi her zaman önce başvuru sahibini bilgilendirmektedir.

Sertifikasyon sonunda bir (Geri Dönüşüm Sınıfı/geri dönüşüme uygunluk) logosu alacak mıyım?

Evet, her durumda ambalajın (A'dan F'ye) geri dönüşüme uygunluk sınıfını, ilgili sertifikayı ve denetim raporunu bildiren CERTILOOP logosu alınmaktadır.

Geri Dönüşüm Sınıfı/geri dönüşüme uygunluk) logosunu nasıl kullanabilirim ve sertifika aldıktan sonra ne talep edebilirim?

CERTILOOP, iletişim kanalınıza (sosyal medya yayını, ambalaj baskısı vb.) uygun olarak logonun (boyut, biçim, renk, çerçeve vb.) nasıl kullanılacağına ilişkin Logo ve İddiaların Kullanımı' kılavuzunu temin edecektir.

Geri Dönüşüme Uygun Tasarım ve Geri Dönüşüm Oranı değerlendirmeleri arasındaki fark nedir?

Geri Dönüşüme Uygun Tasarım değerlendirmesi, nihai ambalajınızın tüm özelliklerinin niteliksel bir değerlendirmesidir. Sonuç olarak, ambalajınız A'dan F'ye kadar bir sınıf sıralaması alacaktır. Tamamlanan Sertifikasyonun ardından, CERTILOOP size bir logo, ilgili harf ve iletişimlerinizde logoların ve iddiaların kullanımına ilişkin bir kılavuz belge sağlayacaktır. Düzenlenen sertifika Avrupa ve Türkiye pazarı için 3 yıl geçerlidir.

Geri Dönüşüme Uygunluk Oranı değerlendirmesi, bir plastik ambalajın nicel bir değerlendirmesidir. Her ülkede toplama, tasnif etme ve geri dönüşüm altyapısının farklılık gösterdiği dikkate alındığında, bu ülkeye özgü bir değerlendirmedir. Sonuç olarak, ambalajınıza geri dönüştürülebilir içerik oranı (%) verilecektir. Ek olarak, ilgili sınıf sıralamasına (AF) sahip bir logo ve logonun nasıl kullanılacağı ve geri dönüşüme uygunluğunu nasıl açıklayacağınız konusunda bir kılavuz belge alacaksınız. Sertifika, Sertifikanın alındığı belirli coğrafi bölge için 3 yıl süreyle geçerlidir.

Teknoloji/Ürün Onayı ile Geri Dönüşüme Uygunluk Sertifikası arasındaki farklar nelerdir?

Ambalajın tüm özellikleri CERTILOOP Geri Dönüşüme Uygunluk Oranı ve Sınıfı Hesaplama Prosedürü ve Geri Dönüşüme Uygun Ürün Tasarım Prosedürü’nde belirtilen özellikleri kapsıyorsa Geri Dönüşüme Uygunluk Sertifikası almaya hak kazanır. Söz konusu sertifika, ambalajın nihai sınıfını belirtir (A’dan F’ye) bir logo ile ambalajı etiketlemenize imkan tanır.
Ancak henüz CERTILOOP prosedürlerinde kapsanmayan ürünler için CERTILOOP Geri Dönüşüme Uygun Tasarım Prosedürü ve Geri Dönüşüme Uygunluk Değerlendirme Prosedürü çerçevesinde anlaşmalı laboratuvarlarda yapılacak testler sonuncunda Teknoloji/Ürün Onayı verilecektir.

Teknoji/Ürün Onayı alma süreci nasıldır?

CERTILOOP ekibiyle info@certiloop.com adresi üzerinden irtibata geçmeniz sonrasında, tarafımıza ileteceğiniz ürünü hazırladığımız prosedürler doğrultusunda Teknik Komitemiz ile birlikte ürünü değerlendireceğiz ve sonucunda tarafınıza bir Onay mektubu düzenleyeceğiz. Aşağıda onay süreci şemasını bulabilirsiniz.

Testlerin yapılacağı laboratuvarı seçebilir miyiz?

Başvuru sahipleri, test edilecek ambalaj tipine göre CERTILOOP tarafından “Tanınmış Laboratuvarlar” arasından seçim yapabilir. Laboratuvarların her ambalajı değerlendiremeyeceği unutulmamalıdır, ambalaj türüne göre farklı laboratuvar ile çalışmak gerekebilir. Laboratuvarlar, başvuru sahiplerine verilen numune testi için bir fiyat teklifi verecektir.

Test için kaç adet örnek ürün göndermeliyiz?

Laboratuvara sağlanması gereken numune miktarı, ambalajın türüne bağlıdır ve CERTILOOP Geri Dönüşüme Uygunluk Değerlendirme Prosedüründe belirtildiği şekliyle aşağıda önerilen minimum miktarlar verilmiştir. Gerekli olması durumunda laboratuvarlar sizden ilave isteyebilir.

  1. Esnek ambalajlar için: en az 10 kg yeni ürün (ambalaj olarak) ve 20 kg kontrol malzemesi (ambalaj olarak),
  2. Sert ambalajlar için: en az 20 kg yeni ürün (ambalaj olarak) ve 30 kg kontrol malzemesi (ambalaj olarak)
Onay sürecinde ne tür ek test ve masraflar yapılabilir?

Bir Teknoloji veya Ürün Onayı durumunda, CERTILOOP Ayrıştırma Prosedürüne göre ilave bir ayrıştırma testi yaptırmanız istenebilir. Bu adım, ambalajınız CERTILOOP Geri Dönüşüme Uygunluk Oranı ve Sınıfı Hesaplama Prosedürü’ne göre aşağıda belirtilen özelliklerden en az biri ile tasarlanmışsa gereklidir. Bu durumda, Teknik Komite test sürecine başlamadan önce başvuru sahibini ek maliyetler çıkacağı konusunda bilgilendirecektir.

  1. Ana ürün gövdesinden farklı bir malzemeden yapılmış büyük etiketler (yüzeyin > %50'sini kaplayan),
  2. Ürünün tamamını kaplayan etiket,
  3. Çok katmanlı yapılar (PE/PP EVOH hariç),
  4. Metalizasyon (iç/orta tabaka hariç),
  5. NIR ile algılanamayan renkler (dahili katmanlar olarak uygulanırsa),
  6. Ön ve arka yüzlerde kullanılan farklı plastik türleri,
  7. Üründe kullanılan farklı plastik türleri (sert ve esnek) (ör. poşetler),
  8. Çok sert ve sıkıştırılması zor yuvarlak şekiller.
Yarı mamul ambalajın geri dönüşüme uygunluğunu nasıl değerlendirebilirim?

Baskı, kullanılan malzeme ve/veya ürün içeriği vb. özelliklerde değişiklik yapılması, nihai ambalajın değerlendirme sonucunu gerçekten değiştirebilir. Bu nedenle, yalnızca nihai ambalaj sertifika için uygundur. Bu nedenle yarı mamul ambalajların geri dönüşüme uygunluğunun değerlendirilmesi sonucunda sertifika yerine bir Uygunluk Mektubu verilecektir.

Bu aşamada CERTILOOP logosunun kullanılması yasaktır. Yarı bitmiş ürünün geri dönüşüme uygunluğuna ilişkin herhangi bir iddianın kullanılması CERTILOOP tarafından desteklenmemektedir. Logoyu kullanmak ve/veya CERTILOOP onayına sahip olmak için nihai ambalaj sertifika için gönderilmelidir.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ İÇERİK BELGELENDİRMESİ

Ürünlerimde kullandığım geri dönüştürülmüş içeriği nasıl belgelendirebilirim?

CERTILOOP tarafından yapılan değerlendirmenin tamamlanmasının ardından, ayrıntılı bir denetim raporu ve nihai bir sertifika verilecektir. Sertifikasyon, bir süreçte geri dönüştürülmüş plastiklerin izlenebilirliğine ve ürünlerde belirli bir geri dönüştürülmüş plastik içeriği yüzdesinin doğrulanmasına odaklanır. Denetim, EN 15343 ve ISO 22095'te tanımlanan kontrollü harmanlama gözetim zinciri modeli ilkelerine uygun olarak yapılmaktadır. Ürünlerinde geri dönüştürülmüş plastik kullanan plastik değer zincirinin tüm aktörleri bu belgelendirmeye başvurabilir.

Geri dönüştürülen içerik hesabı nasıl yapılır?

Hesaplama, EN 15343:2007 Plastik Geri Dönüşüm standardında açıklanan yöntemi takip eder. Bu geri dönüştürülmüş plastiklerin fiziksel izlenebilirliğine odaklanan kontrollü bir karıştırma modelidir. Ürünlerde geri dönüştürülmüş plastik kullanımının sağlam ve güvenilir bir şekilde doğrulanmasını sağlar ve çıktılarda bilinen bir geri dönüştürülmüş plastik yüzdesinin raporlanmasına olanak tanır.

Sertifikasyon logosunu nasıl kullanabilirim ve sertifika aldıktan sonra ne talep edebilirim?

CERTILOOP, iletişim kanallarınıza (sosyal medya yayını, ambalaj baskısı vb.) uygun olarak logonun (boyut, biçim, renk, çerçeve vb.) nasıl kullanılacağına ilişkin İddiaların ve Logoların Kullanımı' kılavuzunu size temin eder. Bu belgede, Sertifikasyonunuzu halka açık ve doğru bir şekilde duyurmanız için yapılabilecekler yer almaktadır.

GERİ DÖNÜŞÜM PROSESİNİN BELGELENDİRİLMESİ

Geri Dönüşüm Prosesinin Belgelendirilmesi nedir, nasıl sertifika alabilirim?

Geri dönüşüm prosesinin belgelendirilmesi ile plastik geri dönüşümcüler, üretim proseslerinin kalitesini gösterebilir ve atıkların kaynağını şeffaf bir şekilde beyan edebilir. Denetim programı, EN 15343:2007 ve ISO 22095:2020 standartlarıyla uyumlu olarak hazırlanmıştır. Geri Dönüşüm Prosesinin Belgelendirilmesi, geri dönüştürülmüş plastiklerin gözetim zinciri için bir menşe noktası denetimidir.

Sertifika almak için CERTILOOP ile iletişime geçmeniz sonrasında, tarafınıza bir denetçi atanacak, yapılacak yerinde denetimlerden sonra bir denetim raporu hazırlanarak, sertifikanız tarafınıza düzenlenecektir.

Sertifikasyon logosunu nasıl kullanabilirim ve sertifika aldıktan sonra ne talep edebilirim?

CERTILOOP, iletişim kanallarınıza (sosyal medya yayını, ambalaj baskısı vb.) uygun olarak logonun (boyut, biçim, renk, çerçeve vb.) nasıl kullanılacağına ilişkin İddiaların ve Logoların Kullanımı' kılavuzunu size temin eder.

Geri Dönüşüm Süreci Belgelendirmesi ile Geri Dönüştürülmüş Plastik İzlenebilirlik Belgelendirmesi arasındaki fark nedir?

Geri Dönüşüm Süreci Sertifikasyonu, tüketici öncesi ve sonrası geri dönüşüm süreçlerinin sertifikasyonuna odaklanırken, Geri Dönüştürülmüş Plastik İzlenebilirlik Sertifikası, tüm değer zinciri boyunca malzemelerin izlenebilirliğine ve ardından ürünlerdeki geri dönüştürülmüş içeriğin hesaplanmasına odaklanır. Geri Dönüşüm Süreci Sertifikasyonu veya eşdeğerleri, geri dönüştürülmüş plastiklerin gözetim zinciri için kaynak noktası denetimidir. Bu, Geri Dönüştürülmüş Plastik İzlenebilirlik Sertifikasyonu almak isteyen bir firma, geri dönüştürülmüş malzeme tedarikini CERTILOOP Geri Dönüşüm Prosesi Sertifikasyonu (veya eşdeğeri) kapsamında sertifikalandırılmış olması gerektiği anlamına gelir.