PLASTİK HAMMADDE GRANÜL KAYIPLARININ ENGELLENMESİ ZORUNLU OLACAK
AB Mikroplastik (Plastik Hammadde Granül dahil) Kayıplarının Engellenmesine İlişkin Yönetmelik Teklifini Yayınladı
PLASTİK HAMMADDE İŞLEYEN/DEPOLAYAN/ÜRETEN FİRMALAR İÇİN BELGELENDİRME KADEMELİ OLARAK ZORUNLU OLACAK
Bildiğiniz gibi Avrupa Komisyonu 25 Eylül 2023 tarihinde çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla ürünlere kasıtlı olarak eklenen mikroplastiklerin kısıtlanmasına yönelik tedbirleri kabul etti. Bu kısıtlamada kullanılan mikroplastik tanımı organik, çözünmeyen ve biyolojik olarak bozulmaya dirençli beş milimetreden daha küçük olan tüm sentetik polimer parçacıkları olarak belirtilmekte olup plastik hammadde granülleri bu kapsamdadır.
Buna istinaden Avrupa Komisyonu mikroplastik kirliliğini (yani mikroplastiklerin kasıtsız salımını) azaltmak amacıyla granül kaybının önlenmesine ilişkin Yönetmelik Teklifini 17 Ekim 2023 tarihinde yayımlamıştır. Teklifin, 2024 yılının ikinci yarısında yürürlüğe girmesi beklenmekle birlikte, genel olarak, Yönetmelik kabulünden 18 ay sonra yürürlüğe girecektir. Teklif kapsamında yer alanlar:
Tüm paydaşlar için granül kaybını engellemeye yönelik doğru elleçleme uygulamaları: Ekipman ve prosedürler vb.
Zorunlu sertifika ve şahsi beyanlar: Yetkili otoritenin uygunluğu doğrulamasına yardımcı olmak için, büyük ve orta ölçekli firmalar bağımsız bir üçüncü tarafça düzenlenmiş bir sertifika almalı, daha küçük şirketler ise uygunluklarını kendileri beyan etmelidir. (Büyük ölçekli şirketler için her 3 yılda bir, orta ölçekli şirketler için her 4 yılda bir sertifika verilmesi, 1000 tondan daha az elleçleme yapan küçük, mikro ve orta ölçekli işletmeler için bir bildirim sistemi)
Kayıpları tahmin etmek için uyumlaştırılmış bir metodoloji: operatörlerin kayıplarını izlemelerine yardımcı olmak ve kalan bazı veri eksikliklerini gidermek için standardizasyon kuruluşları tarafından uyumlaştırılmış bir metodoloji geliştirilecektir.
Bundan Sonraki Ne Olacak?
Hem AB üyesi olan hem de olmayan tüm müteşebbislerin, yürürlüğe girmesinden itibaren 18 ay içerisinde Plastik granül kayıplarının önlenmesine ilişkin Yönetmelik için Yönetmelikte belirtilen gerekliliklere uymaları gerekecek.
Komisyon, mikroplastik kirliliğinin azaltılması için çalışmaya devam edecek.
Sertifikasyon büyük ve orta ölçekli şirketler için yürürlüğe girecek ve OCS Türkiye sertifikasyon programı, granül kaybını anlamak, tahmin etmek ve önlemek ve dolayısıyla Avrupa mevzuatına uygunluğu göstermek için bir plan olarak kullanılabilecektir.
Operation Clean Sweep Türkiye Sertifikasyon Programı Nedir?
Operation Clean Sweep plastik endüstrisinin çevreye olan plastik granül kaybının azaltılması amacıyla plastik sanayi tarafından yürütülen uluslararası bir girişimdir. İlk olarak ABD'de 1990 yılında Amerikan Kimya Konseyi (American Chemistry Council - ACC) ve Plastik Endüstrisi Derneği (Plastics Industry Association - PLASTICS) tarafından geliştirildi. Türkiye’de bu girişim PAGEV tarafından yürütülmekte olup, CERTILOOP Sertifikasyon da programın Türkiye’de uygulanması noktasında OCS Global tarafından onaylı yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşudur.
Avrupa Komisyonu Basın açıklaması için lütfen tıklayınız
“Plastik Granüllerden Kaynaklanan Mikroplastik Kirliliğin Azaltılmasına Yönelik Önlemler Hakkında Sorular ve Cevaplar” Türkçe / İngilizce için lütfen tıklayınız
Mikroplastiklerin kısıtlanmasına yönelik tedbirler için lütfen tıklayınız
“AB Plastik Üreticileri Birliği Başkanının katılımıyla gerçekleştirilen OCS semineri”